top of page

Het verschil tussen een jobcoach, loopbaancoach en werkgeluk coach.


Denk je wel eens aan het inschakelen van een coach, maar heb je geen idee welke je moet kiezen? Lees dan verder om te weten waar de verschillen liggen en welke het beste bij jouw situatie past.Bewust kiezen voor de juiste coach


Redenen om een coach in te schakelen.

 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je op zoek bent naar een coach die zich richt op werk. Mogelijk heb je een baan en ben je ontevreden hierover, of je wilt iets anders maar je weet niet goed wat. Ook kan het zijn dat je (nog) geen baan hebt en wilt weten hoe je dit gaat aanpakken, want wat wil je, wat zoek je en waar begin je?

 

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet lekker in je vel zit, je werkplezier is verdwenen en misschien vrees je voor een burn-out. Of je komt net uit een burn-out.

 

Op deze momenten ga je opnieuw kijken naar wat je wilt, kunt en nodig hebt.

 

Soms is het lastig om zelf orde te scheppen in alle gedachtes en ideeën die je hebt, of heb je een zetje nodig om stappen te durven nemen. Een coach kan je hierbij helpen om orde in de chaos te creëren en om jou te supporten in de stappen die je te maken hebt.

 


Welke verschillende coaches zijn er allemaal?

 

Er zijn tegenwoordig heel veel coaches. Daarom is het fijn om te weten wat de verschillen zijn zodat je een betere afweging kunt maken welke voor jou het beste past.

 

Voor deze blog heb ik een drietal coaches uitgekozen die zich bezighouden met het thema werk. Ik heb de verschillen voor je op een rij gezet:1. Jobcoach


Een jobcoach richt zich voornamelijk op het ondersteunen van mensen in hun huidige baan, of gaan samen op zoek naar aanpassingen binnen het werk of op zoek naar een nieuwe baan. Vaak bestaat de doelgroep uit mensen met specifieke behoeften. Je kunt denken aan iemand met een chronische ziekte, een autisme diagnose of een andere reden waarom het vinden en behouden van werk net wat lastiger kan zijn. Als je bent uitgevallen en via het UWV een traject naar werk volgt, is er vaak ook een jobcoach om je te ondersteunen in dit proces.


2. Loopbaancoach


Een loopbaancoach richt zich op carrièremogelijkheden: wat zijn je doelen, stappen en hoe wil je dat jouw carrière er de komende x aantal jaar uit gaat zien? Een loopbaancoach kijkt mee naar mogelijke passende banen of mogelijkheden binnen het huidige bedrijf. De doelgroep kan iedereen zijn die een baan heeft of zoekt. Het is een soort carrière coach die helpt met jouw loopbaan oriëntatie.


3. Werkgeluk coach


Een werkgeluk coach richt zich op de verbetering van je welzijn en het ervaren van voldoening en tevredenheid. Een werkgelukcoach helpt individuen om een positieve mindset te ontwikkelen, stress te verminderen, hun persoonlijke en professionele doelen te bereiken en een gezonde werk-privébalans te handhaven. Binnen de doelgroep valt iedereen die een baan heeft of zoekt, of een eigen onderneming heeft. Of een combinatie van beiden.

 


Hoe kies je de juiste coach?

 

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er verschillen maar ook overeenkomsten. Het helpt je om een onderscheid te maken in wie je mogelijk nodig hebt op dit moment. Ben je op zoek naar loopbaanadvies of loopbaanbegeleiding, kijk dan of een loopbaancoach je kan helpen. Heb je meer behoefte aan werkplezier advies, wil je jouw werkplezier verhogen en denk je aan een loopbaan switch maar weet je het niet zeker? Schakel dan een werkgeluk coach in.

 

In alle gevallen is het meest belangrijk: voel je een klik met de coach en bied deze persoon aan wat jij nodig hebt? Dus spreekt een coach jou aan, neem dan eerst contact op en boek desnoods eerst een kennismaking. Zodat je even kunt proeven van wie de persoon is en wat diegene precies te bieden heeft. Ook dat verschilt namelijk per coach. Vraag naar reviews, ervaringen van eerdere klanten en met welke vragen je precies geholpen kunt worden.

 

Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt van de verschillende opties die je hebt in coach land als het gaat om het thema werk. Ben je vastgelopen in je loopbaan of ben je op zoek naar wat anders? Check dan eerst even wat jouw situatie is en waar je behoefte aan hebt.

 

Wanneer je het idee hebt dat een werkgeluk coach op dit moment is wat jij nodig hebt, plan dan nu een gratis Werkgeluk Check-In. Zodat ik je meer kan vertellen hoe ik jou kan helpen en zodat jij kan voelen of ik de juiste coach voor je ben!


0 opmerkingen

Comments


bottom of page