top of page

Ik heb geen uitdaging meer in mijn werk, is het tijd voor een nieuwe baan?

Het is vervelend als je al langere tijd twijfelt over je werk en er maar niet uitkomt of het tijd is voor een nieuwe baan. In dit artikel deel ik tips met je hoe jij helderheid kunt vinden en wat je kunt doen met deze twijfels. Zo kom je weer op de juiste weg terecht en een beetje dichterbij jouw werkgeluk.


Zoek uit waar je twijfels vandaan komen

Om duidelijkheid te krijgen over waarom je uitdaging mist, is het van belang om de twijfels die je hebt, eerst nader te onderzoeken. Want als je niet weet waar je twijfels vandaan komen, kun je er natuurlijk ook niks aan doen. Laten we de term uitdaging eens onder de loep nemen. Er is sprake van uitdaging als de complexiteit van de taken die je doet, in balans is met jouw eigen mogelijkheden. Oftewel, is een taak te moeilijk, krijg je stress. Is een taak te makkelijk, raak je verveelt. Eigenlijk heel logisch, toch?


Wat is er veranderd in je werk?

Het kan daarom helpen om na te gaan wat er is veranderd in je werk. Wat maakt dat je geen uitdaging meer voelt? Is je takenpakket misschien veranderd en zijn de taken die je nu hebt te makkelijk voor je? Of ben jij zelf gegroeid en heb je behoefte aan taken die meer uitdagend zijn? Denk eens na wat er de afgelopen tijd is veranderd en waarom jij geen voldoening meer uit je werk haalt.


Spreek je twijfels uit

Soms is het voldoende om zelf na te gaan waar je twijfels vandaan komen en waar je die uitdaging nu eigenlijk mist. Wanneer je je twijfels ook uitspreekt naar anderen toe, kan dit voor nieuwe inzichten zorgen. Bespreek het met mensen in je omgeving, zoals je vrienden, partner of collega's. Het uitspreken van de twijfels die je hebt, kan ook helpen om alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Deel niet alleen je twijfels, maar vraag ook om de visie van anderen. Zij kijken toch met een ander perspectief naar jouw situatie.


Jij bent er vast ook voor anderen, nu is het jouw beurt!

Als je merkt dat iemand in je omgeving ergens mee zit, bied je ook vaak aan dat je er voor diegene bent, toch? Andersom zijn anderen er vaak ook voor jou, dat vergeten we alleen nog wel eens. Je hoeft het niet alleen te doen! Probeer open te staan voor feedback van je omgeving en neem dit mee in je eigen proces. En je hoeft het niet met ze eens te zijn, zie het als een verrijking van wat je zelf al weet.


Neem tijd voor jezelf

Het kan heel fijn zijn om tijd voor jezelf te nemen, zodat je in alle rust kan nadenken over je werk. Eerder schreef ik dat je het niet alleen hoeft te doen, maar soms is het wel van waarde om even bewust alleen te zijn. Misschien heb je de mogelijkheid om in je eentje een dag of langer weg te gaan. Zoek de rust op en laat bezinken wat je tot nu toe hebt uitgezocht. Probeer hiervoor naar een omgeving te gaan waar geen afleiding is, zoals ergens in de natuur. De rust van een kabbelend beekje of een uitzicht over de weilanden kan een gevoel van ruimte en helderheid geven. Op die manier kunnen je gedachtes en gevoelens vrij stromen zodat jij de mogelijkheid hebt om deze verder te onderzoeken.


Gebruik pen en papier en laat je niet afleiden

Neem hierbij pen en papier mee, schrijf alles wat in je op komt en wat je al weet op. Schrijf ook op wat je uit de gesprekken met anderen hebt gehaald. Wat mij ook wel eens heeft geholpen, is kritische vragen aan jezelf op te schrijven en deze vervolgens te beantwoorden. Wanneer je tijd voor jezelf neemt, is het van belang om je niet af te laten leiden door bijvoorbeeld je telefoon. Zet deze op stil en leg deze het liefst uit het zicht. Want je weet, als je eenmaal begint te scrollen, ben je zo een half uur verder en is je hoofd alweer met allerlei andere dingen bezig. En dat is nu net wat je niet wilt, toch?


Ga na wat de mogelijkheden zijn

Je hebt inmiddels met wat mensen gesproken en wellicht ben je een dag(deel) of weekend weggeweest om je gedachtes de vrije loop te geven. De vraag is nu, wat ga je doen met de twijfels die je hebt nu je meer helderheid hebt voor jezelf? Er zijn een aantal helpende vragen om te weten wat jouw mogelijkheden zijn. Zo kun je jezelf afvragen of je de uitdaging terug kunt brengen in je huidige baan. Wat zou hiervoor moeten veranderen? Zou het helpen om iets toe te voegen aan je takenpakket, of moet er misschien iets komen te vervallen, wat je te saai of makkelijk vindt?


Ga je toch voor die carrière switch?

En als je toch neigt naar een carrière switch, probeer dan bij jezelf na te gaan of een nieuwe baan het probleem wat je nu ervaart op gaat lossen. Wat is er in je mogelijke toekomstige baan nodig om wel weer die uitdaging te ervaren? Ik vind het altijd lekker overzichtelijk werken om de voor- en nadelen naast elkaar te zetten. Je kunt dit doen voor het blijven in de baan die je hebt en hetzelfde kun je doen voor wanneer je zou kiezen voor een nieuwe baan. Zo krijg je overzicht over de mogelijkheden die je hebt en kun je er later nog eens naar kijken. Ook dit kun je natuurlijk weer met anderen in je omgeving bespreken, als dat je helpt.


Kom in actie

Nadat je de situatie hebt uitgeplozen en weet wat je mogelijkheden zijn, is het tijd voor actie. Wat ga je doen met alle informatie en inzichten? Vraag een gesprek aan bij je leidinggevende. Bespreek het en geef daarbij eerlijk aan waar je twijfels liggen en wat dit met je doet. Mijn belangrijkste tip daarbij is: houd het bij jezelf en voorkom dat je in verwijten gaat spreken. In dit gesprek ga je de vraag stellen of de mogelijkheden die jij eerder hebt bedacht, ook toegepast kunnen worden in je huidige baan. Denk vooraf aan verander voorstellen en bespreek deze opties in het gesprek met je leidinggevende. Zeg ook dat je gemotiveerd bent om te blijven, indien dit natuurlijk het geval is.


Wanneer je al besloten hebt om naar een andere baan te zoeken, is dit natuurlijk een ander verhaal. Dan is het tijd voor een carrière switch en tijd om je baan op te zeggen!


Ik wens je heel veel succes bij het uitzoeken en onderzoeken van je twijfels, wanneer je uitdaging in je werk mist. Mocht je hier toch wat hulp bij kunnen gebruiken, denk ik graag met je mee.


Vraag nu een gratis kennismaking gesprek aan, zodat ik je verder kan helpen in het vinden van jouw werkgeluk!


0 opmerkingen

Comments


bottom of page