top of page

Op ontdekkingstocht naar de baan die echt bij je past

Je vraagt je regelmatig af: “welke baan past bij mij?” Je voelt dat je iets anders wilt, maar hebt geen idee wat, en waar je moet beginnen met zoeken. Je kunt natuurlijk weer een beroepskeuzetest doen, maar daar komen vooral algemene resultaten uit en dat helpt je nog niet verder. Het beste is om vanuit jezelf te gaan ontdekken wat je wilt en wat bij je past. Inside Out dus.

 

In deze blog geef ik je een aantal manieren mee waardoor jij erachter kunt komen welke baan echt bij je past. Zodat je beter weet wat voor werk leuk is voor jou om te doen en hoe je die leuke baan gaat vinden. Misschien wordt het wel totaal iets anders dan wat je nu doet!


Welke baan kies ik

Weten wat je niet wilt


Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om op internet te gaan zoeken naar vacatures en vacaturebanken te bezoeken, maar waar ga je beginnen? Er zijn zoveel vacaturesites en bedrijven waar je aan de slag kunt.

 

Laten we daarom eerst eens even stilstaan bij wat je niet wilt. Wat voor functie zie je echt niet zitten, welke locatie is te ver weg? Welke werktijden of werkdagen zijn een no-go voor je? Misschien zijn er bepaald type bedrijven waar je echt niet aan de slag wilt.

 

Maak hier eens een overzicht van, zodat je het altijd paraat hebt en niet steeds opnieuw hoeft te beoordelen.


Jaloers op de baan van een ander


Een leuke manier om te onderzoeken welke baan bij je past, is door inspiratie op te doen bij andere mensen. Als je echt vanuit je gevoel gaat zoeken naar een andere baan, is dit een hele fijne manier. De vraag die je jezelf stelt is: zijn er mensen in mijn netwerk die een baan hebben, waar ik een gevoel van jaloezie ervaar? Dit wil ik dus eigenlijk ook!

 

Ga vervolgens eens met die persoon in gesprek en vraag wat diegene precies doet en wat de voors- en tegens van die functie zijn. Stel ook andere vragen die in je opkomen om te beoordelen of het iets voor je kan zijn of niet. Je kunt natuurlijk ook eens een paar uur of een dagje meelopen om te ontdekken of je verwachtingen kloppen. Ja, ook volwassen mensen doen dat, dat is niet gek.

 

Voor deze manier kun je jouw eigen netwerk gebruiken, maar probeer ook eens buiten je eigen netwerk te kijken. Ga bijvoorbeeld op LinkedIn op onderzoek uit en kijk wat connecties van jouw connecties doen. Als je iemand tegenkomt die je interesse heeft gewekt, stuur diegene dan een bericht! Stel weer vragen, om te beoordelen of dit daadwerkelijk iets voor je is.

 

Dit vraagt wellicht wat van je, omdat je uit je comfort zone gaat en deze mensen gaat aanspreken. Maar als je dat doet, zul je merken dat zij het alleen maar leuk vinden om over hun werk te praten, vooral als zij helemaal op hun plek zitten! En dat is wat jij ook wilt, toch? Daar mag best wat tijd en energie in worden gestoken, om dat te ontdekken.

 

Voel waar jij diep van binnen blij van wordt


Het klinkt misschien makkelijk om even te voelen waar je blij van wordt, maar dat is het niet altijd. Anders had je het al wel geweten toch?

 

Voelen waar je echt blij van wordt. Vaak weten we het wel, maar kunnen we er niet helemaal goed bij. Wat hierbij kan helpen is om de tijd te nemen en even goed bij jezelf na te gaan wat je voelt, denkt en wilt. Denk eens na, op welke momenten voelde jij je heel gelukkig. Wat deed je toen? Wanneer zat jij in een flow en vergat je de tijd?

 

Stel jezelf deze vragen en vraag jezelf ook af waar je energie van krijgt. Misschien doe je hetgeen waar je energie van krijgt al, maar mag er meer van zijn. Wellicht is het iets buiten je werk waar je heel blij van wordt en kun je dit in je werkende leven gaan integreren.

 

Onderzoek dit, schrijf het ook weer op en neem het mee als je op zoek gaat naar vacatures of wanneer je een persoon of bedrijf gaat benaderen die doet wat jij interessant vindt!

 

Naast deze methodes zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om te ontdekken wat bij je past en waar je echt blij van wordt. Mocht je hier eens dieper in willen duiken, raad ik je aan de gratis Werkgeluk Check-In te doen. In 30 minuten denk ik met je mee welke stap jij nu al kunt nemen om meer voldoening in je werkende leven te ervaren!0 opmerkingen

Comments


bottom of page