Je hebt vast wel eens gemerkt dat wanneer je op een verjaardag bent, er altijd wel iemand is die een burn-out heeft, of heeft gehad. Ik vind dat zorgelijk en ben verbaasd te merken dat burn-outs en burn-out klachten zo vaak voorkomen.
Goed voor jezelf zorgen is van groot belang om de kans op deze klachten te verkleinen en serieus te nemen, wanneer je deze klachten al ervaart. Want als je jezelf goed kent en keuzes maakt die goed voor jou zijn, kom je al een heel eind.
Ook is het interessant te weten hoe jouw persoonlijkheid van invloed is op op het wel of niet krijgen van burnout klachten.
In dit blog geef ik je info over wat burn-out klachten eigenlijk zijn en wat je kunt doen om deze aan te pakken of liever nog, te voorkomen.
Wat is een burn-out eigenlijk?
Vaak wordt de term burn-out of overspannen gebruikt. Het gekke is, de term burn-out is op dit moment geen officiële diagnose. In dit blog gebruik ik de term burn-out en overspannen, omdat deze termen voor veel mensen bekend zijn.
Wanneer je burnout letterlijk vertaalt naar het Nederlands, betekent het: opgebrand zijn. Het woord zegt het dus eigenlijk al, je hebt te veel hooi op je vork genomen, meer dan je aan kunt, waardoor je lichaam signalen geeft dat het niet meer gaat. Verder in dit blog zal ik je meer over deze symptomen vertellen.
Wanneer je overspannen bent en meer dan 6 maanden burn-out klachten hebt, waarbij gevoelens van moeheid en uitputting sterk op de voorgrond staan, wordt het een burn-out genoemd.
Naast een burn-out kun je ook een bore-out krijgen, dit hoor je iets minder vaak maar is zeker net zo onwenselijk. Bij een bore-out heb je onvoldoende uitdaging in je werk, waardoor je motivatie daalt en je met tegenzin aan het werk bent. De uitdaging is te laag, ten opzichte van jouw vaardigheden. Het gevolg kan zijn dat je je niet gewaardeerd voelt en daardoor minder hard je best doet om je werk goed te doen.
Zowel een burn-out als een bore-out is niet duurzaam: je zult het niet lang op je werk volhouden en ook je privé kan eronder gaan lijden.
De kunst is om uit de vicieuze cirkel te komen waar je in terecht bent gekomen. Om andere keuzes te gaan maken, zodat je je beter gaat voelen. Dit kan soms best moeilijk zijn!
Waar kan ik op letten, welke symptomen horen bij een burn-out?
Een beginnende burn-out herken je aan de volgende symptomen:
moeheid
gestoorde of onrustige slaap
prikkelbaarheid
niet tegen drukte/herrie kunnen
emotionele labiliteit
piekeren
zich gejaagd voelen
Wanneer de uitdaging van je werk of de omstandigheden te hoog voor je zijn, is er een kans op een burn-out en wanneer deze te laag is, loop je het risico in een bore-out te belanden.
Het is belangrijk om op te letten of taken die jij op je werk toebedeelt krijgt niet te makkelijk of te moeilijk voor je zijn. Wees hierbij eerlijk naar jezelf: het is namelijk helemaal oké wanneer iets te makkelijk of te moeilijk voor je is. Probeer jezelf hierbij niet te vergelijken met anderen.
Ook is het belangrijk om je energiepeil in de gaten te houden. Wanneer je vaak moe thuiskomt en geen energie meer hebt voor andere dingen, gaat er iets niet goed. Ditzelfde geldt voor het begin van je werkdag: begin je deze al moe en met tegenzin, dan is dit ook een belangrijk signaal.
Als je weinig energie hebt, zul je situaties uit de weg gaan en misschien ook geen activiteiten doen waar je juist energie en voldoening uit haalt. Zo blijf je in die vicieuze cirkel vastzitten.
Wat kan ik doen om een burn-out of burn-out klachten te voorkomen?
Ik snap dat je natuurlijk wilt weten: wat kan ik dan wél doen om die burn-out klachten te voorkomen?
Je wilt uit de vicieuze cirkel komen en dat kan best moeilijk zijn.
Het is belangrijk om te zoeken naar een balans wat voor jou werkt: het optimaal kunnen inzetten van je kwaliteiten op een gezonde manier. Dit wordt ook wel flow genoemd: wanneer je uitdaging precies goed is ten opzichte van jouw vaardigheden. Er is voldoende uitdaging, maar er wordt niet te veel van je gevraagd.
Dit zal niet de hele dag door lukken, maar zolang je een groot deel van je werkdag vanuit flow werkt, ben je goed bezig. Meer weten over flow? Lees dan deze blog over waarom flow zo belangrijk is voor jouw werkgeluk.
Ook is het van belang om bewustwording bij jezelf te creëren. Een staat van waaruit je keuzes maakt die goed voor jou zijn en niet omdat je baas het vraagt, of omdat anderen het verwachten. Echt vanuit jezelf dus. Vaker 'nee' zeggen, je grenzen aangeven en doen wat goed voor jou is.
Dus zorg goed voor jezelf, jij bent het belangrijkste! Om stress goed aan te kunnen is het van belang de juiste vaardigheden te hebben hiervoor. Zorg dat je goed uitgerust bent en houd de eerder genoemde kenmerken van een burn-out in de gaten.
Stap uit de vicieuze cirkel en neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen werkgeluk!
Wil je weten hoe jouw persoonlijkheid van invloed is op het wel of niet krijgen van burn-out klachten en wat je kunt doen om deze klachten te voorkomen? Wil je uit de vicieuze cirkel stappen, maar weet je niet waar je moet beginnen?
Plan dan nu een gratis Werkgeluk Check-In, waarin ik je meer vertel hoe ik jou kan helpen!
In 30 minuten komen we tot de kern waar verandering nodig is en wat een volgende stap kan zijn om jouw werkgeluk te vergroten. Zodat je weer vanuit rust en voldoening aan het werk kunt.
Comentarios