top of page

Waarom flow zo belangrijk is voor jouw werkgeluk.

Wist je dat we vaker een gevoel van flow ervaren op ons werk dan wanneer we thuis zijn? In dit artikel neem ik je mee in de werkgeluk flow: ik vertel je wat het is, waarom het zo belangrijk is voor jouw werkgeluk en hoe je jouw eigen flow kunt vinden.


Flow zoals water stroomt

Wat is flow ook alweer precies?


Stel je voor, het is voorjaar en je hebt vandaag besloten om de planten die je thuis hebt staan, te gaan verpotten. Dit is natuurlijk het perfecte moment in het jaar om dit te doen. Je hebt alles voorbereid, lekker geshopt en bent helemaal ready to go. Eenmaal bezig ben je planten uit potten aan het halen waardoor het een beetje een rommeltje is geworden, maar dat is niet erg. Dat ruim je zodirect wel weer op.


Je zet de oude planten in mooie nieuwe potten met verse potgrond. Je knipt her en der nog wat dode takken van de planten af, want je wilt wel dat het er weer tiptop uit komt te zien. Je besteed echt aandacht aan wat je doet en je gaat er helemaal in op.


Voor je het weet is het een paar uur verder. Je bent lekker bezig geweest en bent de tijd helemaal vergeten. Je was echt in het hier en nu, bezig met de planten en de potten en alles wat er bij komt kijken.


Je zat dus echt in een flow! De term flow wordt door Mihaly Csikszentmihalyi omschreven als:

‘… genot, creativiteit, het proces van totale betrokkenheid bij het leven’.


Er is sprake van flow, wanneer hetgeen je doet in balans is met jouw mogelijkheden. Je voelt dus voldoende uitdaging en het is zeker niet te makkelijk of te moeilijk.


Flow wordt daarnaast ook vanuit de Japanse Ikigai visie gezien als een essentieel onderdeel van een gelukkig leven. Ik noem dit, omdat ik Ikigai een interessante manier vind om naar het leven te kijken. Flow is hier een mooi onderdeel van en pas ik ook graag toe in mijn coaching naar meer werkgeluk.


Waarom is het zo belangrijk om vanuit flow te werken?


Nu je helderheid hebt over wat flow ook alweer betekent, wil je vast weten wat dit nu met jouw werkgeluk te maken heeft.


Om dat goed uit te leggen wil ik eerst het tegenovergestelde van flow kort toelichten. Je kent namelijk vast die taken op je werk, waar je mega veel tegenzin voor voelt. Je probeert jezelf te pushen en als je bezig bent met deze stomme taak, lijkt het alsof de tijd als een slakkengang voorbijgaat. Vaak ervaar je tegenzin, wanneer een taak te makkelijk of te moeilijk is. Het is niet in balans met jouw mogelijkheden.


Als je regelmatig dit soort tegenzin ervaart op je werk, wordt het er natuurlijk niet leuker op. En als je agenda voornamelijk uit dit soort taken bestaat, gaat er denk ik iets niet helemaal goed. Ik wil niet zeggen dat je werk alleen maar rozengeur en maneschijn zou moeten zijn, maar er moet wel een goede balans zijn.


Een goede balans bestaat voor het grootste deel uit taken waarbij je die flow dus wel voelt. Jij gaat je baan en werkzaamheden langer volhouden, wanneer je regelmatig vanuit een flow ergens mee bezig bent. Flow is dus nodig om werkgeluk te ervaren.


Hoe kom je in een flow op je werk?


Om met motivatie en plezier aan het werk te blijven, is het dus van belang om regelmatig vanuit flow te werken. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?


Eerst wil je ontdekken wanneer je in een flow zit. Je kunt bijvoorbeeld de komende periode eens bijhouden wanneer je het gevoel had in een flow te zitten en nagaan wat je precies aan het doen was.


Als je dit helder hebt, kun je kijken of je daar meer van kan doen en of je minder kan doen van de werkzaamheden waar je veel tegenzin bij ervaart. Eigenlijk heel simpel!


Merk je toch dat hier nog een drempel is of dat je niet weet hoe je dit kan aanpakken? Ik denk graag met je mee en help je om jouw flow in kaart te brengen. Naast het vergroten van flow zijn er zelfs nog veel meer manieren om jouw werkgeluk te vergroten!


Wil je meer weten? Plan meteen een gratis kennismaking in, zodat we samen kunnen kijken wat jouw volgende stap is!


0 opmerkingen

Bình luận


bottom of page