top of page

Wat te doen als je werk niet meer leuk is, maar je wel de zekerheid van je vaste baan wilt behouden?

Eerst wil ik het volgende vaststellen:


Zekerheid bestaat niet.

 

rust en voldoening in je werk vinden

Toch snap ik dat je misschien niet zit te wachten op het zoeken naar een nieuwe baan en de onzekerheden die dit met zich meebrengt. Daarom is het interessant om eens te kijken hoe je meer voldoening en rust kunt vinden terwijl je je huidige baan behoud. Want de hypotheek en vaste lasten moeten natuurlijk wel betaald worden.


Ik geef je een viertal suggesties om je op weg te helpen:


Maak je werkzaamheden weer leuk

 

Oftewel: ben je nog wel met de juiste dingen bezig? Waar krijg jij nou écht energie van en welke taken kosten vooral energie? Schrijf dit eens op voor jezelf en bespreek het eventueel met collega’s of met je leidinggevende.

 

Vaak is het mogelijk om de invulling van je huidige functie aan te passen naar wat voor jou werkt. Wat voor jou werkt, kan namelijk veranderen in de loop der tijd. Misschien kun je er een aantal nieuwe taken bij krijgen, of kun je taken die jou niet zo goed (meer) liggen, afstaan aan collega’s. Wat we vaak niet beseffen, is dat we verschillende kwaliteiten en wensen hebben en daarom elkaar goed kunnen aanvullen als collega’s. Zo creëer je je eigen droombaan!

 

Moet ik dit nu doen?

 

Naast het hebben van overwegend leuke taken is het ook van belang om gedurende een werkdag bewust te blijven met waar je mee bezig bent. Ik heb een leuke oefening die je kunt doen om focus te houden tijdens je werk.

 

Het is een vraag die je vijf keer herhaalt. Elke keer als je de vraag stelt, benadruk je een ander woord van deze zin. De vraag is: “moet ik dit nu doen?”.

 

Je herhaalt het als volgt, met de nadruk op de dikgedrukte woorden:

 

MOET ik dit nu doen?

Moet IK dit nu doen?

Moet ik DIT nu doen?

Moet ik dit NU doen?

Moet ik dit nu DOEN?

 

Door deze vraag op 5 verschillende manier te beantwoorden, help je jezelf bewust te zijn van de werkzaamheden die je doet. En of deze dus nog wel de juiste zijn. Het kan zorgen voor meer focus, meer rust en minder stress.

 

Zorg dat je voldoende leuke dingen hebt om naar uit te kijken.

 

Zonder ontspanning is er geen inspanning, zonder yin is er geen yang en “work hard play hard” zijn uitspraken die allemaal te maken hebben met: balans. Een woord waar je misschien de kriebels van krijgt omdat het op zichzelf niet heel veelzeggend is. Maar in dit geval gebruik ik het woord toch, omdat het wel belangrijk is.

 

Als jij namelijk hard aan het werk bent zonder dat je leuke taken of activiteiten hebt om naar uit te kijken, ga je dat niet lang volhouden. Er ontbreekt motivatie en zin. Je werkgeluk gaat dus snel omlaag en een burn-out ligt op de loer.

 

Uitkijken naar leuke dingen is belangrijk om goed in je vel te zitten en gemotiveerd te blijven. Dit kan overigens op het werk plaatsvinden, maar ook buiten je werk. Denk aan leuke momenten met collega’s, borrels of leuke projecten waar je samen aan werkt. Buiten je werk kunnen dit kleine momenten van ontspanning zijn, zoals tijd voor jezelf door een bad te nemen, te gaan sporten of grotere dingen zoals een vakantie. Iets waar je zin in hebt en echt naar uit kunt kijken.

 

De vraag is dus: heb je voldoende leuke dingen om naar uit te kijken en zou je daar iets aan willen en kunnen veranderen?

 

Zorg dat je doelen hebt om te blijven ontwikkelen.

 

“A wish without a goal is just a plan”. Dit vind ik een passende uitspraak bij het vergroten van werkgeluk. Als jij namelijk meer voldoening in je werk wilt, zul je een plan moeten maken hoe je dat voor je ziet. Oftewel: wat heb jij nodig en hoe kun je daar komen? Hoe kun jij weer motivatie en zin krijgen zodat jij je eigen droombaan kunt creëren?

 

Naast het hebben van een plan voor jouw werkgeluk is het ook belangrijk om doelen te stellen voor je ontwikkeling. Vaak is er een opleidingsbudget vanuit de werkgever die je ruimte geeft voor het volgen van trainingen en cursussen. Ga eens na of je daar iets mee kan doen waar jij energie van krijgt. Wat vind jij leuk om te doen?

 

Een training of cursus kan natuurlijk vakinhoudelijk zijn, maar het is ook interessant om eens te kijken naar een training gericht op persoonlijke ontwikkeling. Of misschien is er iets heel anders wat je leuk vindt en wat jou nieuwe energie geeft om weer met meer plezier en voldoening aan het werk te gaan.

 

Ik hoop dat deze suggesties jou wat meer richting geven in het vinden van jouw werkgeluk. En dat je meer rust en voldoening gaat vinden in jouw huidige werk. Vaak is er meer mogelijk in je huidige functie dan je in eerste instantie dacht. Scheelt weer een sollicitatie en middagen scrollen naar online vacatures ;-)

 

Mocht je meer van deze suggesties kunnen gebruiken en jouw werkgeluk eens onder de loep willen nemen, plan dan nu jouw gratis Werkgeluk Check-In. In een videocall van 30 minuten denk ik met je mee hoe jij stappen kunt maken om met meer rust en voldoening te kunnen werken. Zodat je weer zin hebt in je werkdag en energie over houdt voor leuke dingen!
0 opmerkingen

Comentários


bottom of page